Ecuadorvakantie.nl: Amazone, Galapagos eilanden, Quito, Vulkanen
Ecuadorvakantie.nl: Amazone, Galapagos eilanden, Quito, Vulkanen
Quito
Baņos
Cotacachi
Cuenca
Guayaquil
Lasso
Mindo
Otavalo
Salinas
Riobamba
In Quito
Vulkanen
El Nariz del diablo
Water (sport)
Markten
Natuur
Historisch
Galapagos kaart
Reisverslag
Isla Isabella
Santa Cruz
San Salvador
San Cristobal
Isla Fernandina
Santa Maria
Isla Marchena
Isla Espanola
Isla Pinta
Isla Genovesa
Isla Tortuga
Isla Pinzon
Isla Rabida
Isla Theodoro Wolf
Isla Darwin
El Estazione
La Cienaga
Isla de Baņos
Hotel Otavalo
Otavalo Prince
Mindo Garden
Hosteria Papagayo
KLM
Iberia
SNP
Djoser
Ander Licht Reizen
ATC
Yacu Amu
Indianen
Mestiezen
Afrikanen
Vogels
Kaaimannen
Piranha's
Spinnen
Insecten
Slangen
Seizoenen
Cijfers
Reispapieren
Geld
Ziektes
Vervoer
Eten
Communicatie
Vliegtickets
Vlag
Kaart
Vrijwilligerswerk
Taalreizen
Meehelpen?
Heb je zelf informatie, tips, foto’s of een mooi verhaal over Ecuador als vakantieland? Ben je bereid dit te delen zodat andere bezoekers van deze site er hun voordeel mee kunnen doen? Stuur dan een mail met de informatie wij zullen deze dan zo snel mogelijk toevoegen.
Onpartijdig
Deze website is geheel gemaakt en wordt geheel gemaakt door vrijwilligers. De informatie is allemaal gebasseerd op eigen bevindingen. Op deze manier kunnen we altijd onpartijdige informatie aanbieden.
Tip van de maand
Door de huidige lage stand van de Dollar is Ecuador als vakantieland nog aantrekkelijker geworden. In tegenstelling tot veel andere Zuid Amerikaanse landen die een eigen munteenheid hebben.
Meer over Geld >>
Impressie van Ecuador
Home > Klimaat    
Klimaat
Het klimaat in Ecuador is per plaats erg verschillend. Over het algemeen is de temperatuur per plaats over het hele jaar gezien erg stabiel omdat Ecuador op de Evenaar ligt. De jaargetijden worden eigenlijk aangeduid met een nat en een droog seizoen. De klimaatsverschillen per plaats in Ecuador worden bepaald door de grote verschillen in het landschap.
Meer informatie over seizoenen »

Om te begrijpen waarom er zulke enorme verschillen in klimaat zijn is het dus van belang om de verschillen in het landschap te bekijken. De grootste verschillen in het landschap, en dus ook in het klimaat komen voort uit de hoogteverschillen.

In Ecuador kunnen negen verschillende klimaten worden ondescheiden: Eén van deze klimaten wordt omschreven als droog, drie van deze klimaten zijn tropisch (nat, moeson en savanne) drie zijn er meso-thermisch (nat, semi-nat en droog) en de paramo. Het negende klimaat vinden we terug op de galapagos.

Naast de hoogte en de breedtegraad zijn de gesteldheid van het aardoppervlak en de oceaanstromen ook factoren die het klimaat in Ecuador bepalen. Er zijn twee luchtstromen die Ecuador doorkruisen: een koude en droge stroom. Deze stroom heeft het meeste invloed in de bergen van Mei tot Oktober. Daarnaast is er een warme natte stroming vanuit de tropen die het best te voelen is van November tot April.

Deze stromingen hebben tot gevolgd dat er aan de kust één regenseizoen is. In de bergen heeft het tot gevolg dat het van Maart tot Juni regent en van Oktober tot December. In de Amazone is er eigenlijk maar één regenseizoen en die duurt het hele jaar.

De temperatuur in Ecuador verschilt erg van plaats tot plaats omdat er enorme hoogteverschillen zijn. Een stelregel is dat het ongeveer -4.70 C kouder wordt per duizend meter hoogte.
Meer informatie in cijfers»

Zoals eerder gezegd zijn er in Ecuador negen klimaten te onderscheiden. Deze worden hieronder beschreven

Droog Klimaat
Weinig regen met een nat seizoen van Januari tot April. De gemmidelde temperatuur is hier z’on 24.0 C. Dit klimaat vindt je terug in het zuid westen van Ecuador rond de stad Salinas.

Tropische Savanne
Een gebied met relatief weinig regen (tussen 500 en 1,000 mm per jaar). Met een regenseizoen tussen December en Mei. De gemmidelde temperatuur is hier 26 0 C. Dit klimaat vindt je vooral terug in het westen van Ecuador.

Tropische Moeson
Een neerslag tussen de 1,000 en 2,000 mm per jaar met een regenseizoen tussen December en Mei. De gemmidelde temperatuur ligt tussen de 23 en 27 0 C. Deze temperatuur vindt je terug tussen de kuststrook en de het Andes gebergte. Het gebied loopt van Esmeraldas tot aan Guayaguil. De natuurlijke begroeiing is hier regenwoud. Jammer genoeg zijn er hier geen grote stukken meer van over. Voor grote stukken tropisch woud moet je naar het Amazone gebied.

Mesothermisch klimaat (mist bossen/nevel wouden)
Het Mesothermisch klimaat klimaat is onder te verdelen in een nat, een half nat en een droog Mesothermisch klimaat. Het gaat allemaal om klimaten die te vinden zijn op de hellingen van het Andes gebergte. Het natte klimaat vinden we terug tussen de 500 en 1000 meter. En hier valt tussen de 2000 en 4000 mm regen per jaar. Je vindt hier geen regenseizoenen maar een constante regenval over het hele jaar. De mistwouden die zijn ontstaan op deze hoogte zijn uniek en erg mooi. Jammer genoeg worden door akkerbouw en stadsuitbereiding deze gebieden steeds schaarser.

Mistwouden

Het half natte mesothermisch klimaat is te vinden op de hellingen van de valeien in de Andes (waar ook Quito in ligt) er valt hier wat minder regen. Het regenseizoenen zijn van Februari tot Mei en van Oktober tot November.

Het droge mesothermisch klimaat ligt vindt je in de lage gebieden van de Andes. Het lijkt erg op de eerder genoemde gebieden in de Andes maar het is er een stuk droger.

Paramo
De Paramo vinden we terug op de grote hoogtes. De regenval is hier matig maar constant en de temperatuur ligt laag. Door de hoge vochtigheid en de extreme verschillen in temperatuur door de hoogte is hier een unieke haast onwerkelijke begroeiing natuur ontstaan.

Paramo

Nat tropisch klimaat
Het natte tropische klimaat heeft veel regenval (meer dan 3000mm per jaar tot aan wel 6000 mm per jaar op sommige plekken). Hier vindt je dus ook de regenwouden terug. Dit gebied beslaat het oosten van Ecuador (Amazone) en een klein gebied ten oosten van de stad Esmeraldas in het noord westen van Ecuador.

Amazone

Galapagos
Het klimaat op de Galapagos varieert (liggend aan de hoogte). In de laaglanden en de dalen is de temperatuur rond de 23 0 C en valt er zo rond de 1500 mm per jaar aan neerslag. Door de enorme hoogteverschillen is er een groot verschil in temperatuur en neerslag. Aan deze grote verschillen danken de Galapagos juist haar schoonheid.

Seizoenen
Cijfers

Reizen naar Ecuador